Thursday, 8 April 2010

Nak Kejar Deadline

Ishh...Peningnya kepala!! Sebab apa? Dah bulan April ni, tau-tau aje la sebab apa. Tambah-tambah deadline pulak is on 30 April 2010.

Apakah bendanya itu?



Yes, nak submit tax filing. Sekarang ni semua orang dah boleh buat filing ni secara online, tapi sebelum tu kena la buat treasure hunt kat rumah, geledah balik carik resit-resit untuk berbelanjaan yang tax-deductible.

Not sure whether you're eligible to pay tax? Kalau tak sure, senang je, pegi tanya kat HR nun!! Hehehhe. But still, mestila kita sendiri tahu sama ada kita bayar tax ke tak kan? Dah terang-terang benda tu mesti masuk dalam salary slip. For more info, you can find out from LHDN website or a bit more info kat sini.

But bear in mind that there are some expenditures which are tax-deductibles. Kalau support mak ayah dapatkan rawatan kat hospital, make sure mintak resit sebab perbelanjaan ni tax-deductible. Even when you buy sports equipment pun tax-deductible. Hmm..kan best kalau gym membership pun dikecualikan dari cukai kan??Mesti syok:)..yelah, kita ni bayar beratus jugak every month for gym membership, so it would be a nice motivator untuk kita semua bersenam dan amalkan cara hidup sihat kalau dapat pengecualian cukai atas membership gym ni. Dah tu kalau beli notebook atau komputer, make sure jugak simpan resit. Beli buku, magazine, majalh ilmiah, semuanya boleh dikecualikan dari cukai. Ada a few expenditures yang mungkin kta tak tahu sebenarnya boleh dikecualikan daripada cukai tau!!
Adehh...berapa kali mau ulang tax-deductible daa...

Meh sini Mizz Ray tepek sikit an article my friend sent me a few months ago on what are the tax-deductible expenditures ok!
Click to read ya!

So benda ni la yang buatkan I pening kepala dah seminggu dua ni. Pening sikit je la..:). Banyak ruang yang tak isi lagi tau!

OK OK..back to my E-filing. Selamat menjalankan tanggungjawab kewarganegaraan anda everybody!!:)...(huhuu...panjangnya ucapan!) Have fun with the info OK, Mizz Ray saje nak share, sharing is caring kann?? (poyo-time:D)

2 comments:

  1. hhehe... wow... tak leh imagine camana agaknya kalau i ni berkerjaya cam u... tapi u bz2 pun masih memasak kan.. tabik spring...

    ReplyDelete
  2. Tq Lady:)

    Ala masak-masak tu weekend je especially sbb weekdays pun usually malam baru balik. For me cooking/baking ni kira mcm therapy. More fun bila kita jamu kat orang, ala-ala nruturer la gituu...:)

    ReplyDelete

What say you..