Tuesday, 24 August 2010

Project Kitchen: Bubur Pedas

Hi all...

Nampak gaya bila puasa ni memang rajin gak ke dapur;). Boleh tahan, dua entry berturut-turut cerita pasal masakan untuk berbuka.

OK here's another common recipe among us Sarawakian folks semasa bulan Ramadhan-bubur pedas. Nama je pedas, tapi jangan risau, usually memang tak pedas pun:)

The thing is, this dish is very flexible in terms of the items you want to put in it. The most common ones would be baby corn, tauhu kering, sayur midin (which unfortunately takde kat Semenanjung ni:((..), different sorts of vegetable of yoru choice, and udang. But kalau takde udang, kita still boleh ganti dengan ayam, daging or even kulit lembu yang dah di keringkan. In fact, kalau masukkan kulit tu memang kira oommphh jugak la bubur pedas ni:)

Just like laksa Sarawak, nak buat bubur pedas kena ada perencahnya. We call it bumbu bubur pedas. Sorry masa nak masak hari tu lupa plak nak ambik gambar perencah tu sebelum masuk dalam periuk, but basically this is how it looks like:


(Timakaseh Mr. Google;)..)The photo is actually found in this blog
Anyway, yang ni paket untuk bumbu yang dikomersialkan. Kalau nak tau, bahan-bahan nya adalah beras, lengkuas, kunyit, kelapa parut and ketumbar. All these ingredients akan digoreng tanpa minyak sehingga kuning keemasan, dah tu dikisar.

So ni plak bubur pedas Chef Ray;)
Bahan-bahan:

Tauhu kering and dried mushroom. Rendam dalam air panas kejap sampai dua-dua bahan ni lembut, dah tu potong.

Baby corn. Hari tu guna dalam 10-12 batang

Bawang merah, bawang putih, dan belacan sebesar ibu jari. Also, cili boh atau cili kisar.

Isi ayam, potong kecik-kecik, and 3 helai besar daun kunyit. Kalau nak lagi banyak boleh gak, lagi sedap bau bubur pedas:)

3 paket bumbu bubur pedas, dicampur dengan air panas, dan 2 paket santan. Kalau guna santan fresh pun lagi elok.


Mula-mula tumiskan bawang putih and bawang merah sampai naik bau.

Bila bawang dah naik bau, masukkan pulak cili boh and belacan. Actually kalau nak tumbuk dulu belacan tu dengan cili pun ok gak:)

Bila bahan-bahan tumis tadi dah naik bau and pecah minyak, masukkan pulak bumbu bubur pedas tadi. Gaul rata, make sure api tak besar sangat sebab takut nanti berkerak pulak kat bahagian bawah periuk.

Bila dah pecah minyak, masukkan pulak baby corn..

And tauhu and mushroom. Stir well.

Then masukkan pulak santan. Kalau rasanya pekat sangat, tambah lagi air.


Let everything simmer slowly for between 5-10 minutes. Make sure api sederhana je, and at the same time, you can add in garam, gula, pepper secukup rasa.


Then, finally masukkan daun kunyit tadi ke dalam bubur. Let it simmer for another 5 minutes before you can turn off the fire.


My bubur pedas ready to serve. Bubur ni actually sejenis lauk. Tapi the best thing is, if you want to eat it on its own pun ok jugak, or even kalau rasa nak cicah dengan roti ke, it's really flexible:)

Alhamdulillah, kawan-kawan yang datang berbuka kat rumah hari tu semuanya suka. Memang sengaja masak banyak so that diorang boleh bawak balik untuk jadi juadah sahur. Seronok kan share makanan yang kita masak dengan orang lain?;)

Tu je dari dapur Chef Ray buat kali ini...hehehhe...

Friday, 20 August 2010

Project Kitchen: Roti Kukus

Hai, kita kembali ke dapur Chef Rayyyy.....(buat style sengau ala-ala Chef wan boleh??) hahahhaa....

Ok when it comes to Ramadhan dishes, some families may have their own recipe that makes their iftar extra special. For my family, that recipe would be roti kukus ni. It's simple, flexible and easy to prepare. Katakan kat rumah ada roti yang dah nak expire, resipi ni is just perfect to do supaya kita ni tak membazir. Nak kata it's a type of pudding pun ok jugak. Hari tu I prepared this and got it ready within half an hour je, provided, of course, all the ingredients are available la kan? But then again, bukannya banyak pun, dah namanya benda simple nak buat;)

My family memang selalu buat dessert ni sebagai pembuka selera untuk berbuka. Essentially, you can use bread. Tapi if you prefer a firmer texture, best jugak kalau pakai crackers masin yang bulat tu. Tapi kalau nak pakai crackers, you need to soak it in water for a while before you can actually steam it.


Telur 3 bijik, beat it with around 3-4 spoonful of sugar. The other day, I ran out of regular sugar, so I used my brown sugar. Tu yang gelap tu hehehe..(seperti biasa la kan, keja improvise resipe je memanjang)


At the same time, carik-carikkan roti ke dalam loyang. Tak kisahla pakai besar mana pun, semua ikut berapa banyak masing-masing nak buat. But make sure don't fill it to the brim, sebab the bread will definitely be soaked and absorb the liquid nanti. Kalau guna crackers masin, you can drain the water used to soak them and transfer the crackers tu ke dalam loyang. In the meantime, get your steamer ready and boil the water in it;)


In another bowl/cup, mix a packet of instant santan. Kalau prefer santan fresh, boleh guna santan sebijik kelapa untuk amount yang banyak, or half for smaller amount. Santan kena ada tau, tapi kalau rasanya nak tambah jugak susu fresh pun boleh. But no matter what, santan kena ada hehehe..


Mix in the santan into the egg/sugar combo, whisk some more. Kalau boleh tambah lagi air or that's when the milk comes into play. Make sure banyak liquid tau!


Macam rupa kopi susu plak! Hahhaha..


Pour mixture tadi tu into the bread-filled mould.


Ni la rupa roti tadi ready to be steamed. Dont worry about it being flooded. In fact, the more the better. Tengok la kalau suka lembik-lembik sebab kalau keras sangat pun tak best sangat actually;). Dah tu kukus for about 20 minutes.


Ni la roti kukus yang dah ready nak kena ngap!:)..Sorry, presentation out, tapi rasa memang vavavoom!!<--Aikss?? Masak sendiri puji sendiri ke? Ishh!!

It's OK, you don't need to cut it into shape ke whatever, you can just scoop out the bread with spoon/spatula. Kalau nak makan panas-panas boleh, nak makan sejuk-sejuk lepas masuk dalam fridge pun boleh:)

Bon appetit!

Wednesday, 18 August 2010

Collecting the Keys and Berbuka at Rebung

Heyaa..

Ni cerita basi sikit. Err..Basi ke? Ye lah, this happened last Saturday.

Like I wrote on Friday, I would be collecting my new house keys on Saturday. So on that hot Saturday afternoon, I arrived at Desa Idaman at close to 2PM, sebab appointment pukul 2PM mahh..

Lepas jumpa orang kat management office, they gave me a few items in these bags:


Gambar ni ambik time dah kat rumah yer...:). Anyway inside the woven bag contained the burner covers for my stove, together with the user manual and warranty card for both my hob and hood. Dah tu inside the smaller black net bag pulak are 3 sets of keys for every doors at my house and the mailbox, the 3 remote control for my air-conds, car sticker, and access card. Then there's the black folder containing the forms that I need to sign, acknowledgement of receipt, house rules etc, etc..

Lepas briefing and sign tu sign ni, off we went to inspect the house. Yang tak bestnya, my parking lot ni kira jauh gak dari rumah. Dahla nak kena menapak naik tangga sampai tingkat 4, before that kena jalan jauh la plak dari parking!:((

From my parking ke my block. My block nun paling jauh!


Main entrance:) (Tu pun mau tunjuk kaa...?:D)


The living room. Aiyak...dekat plak dengan blok kat depan. Takleh nak notty-notty dalam rumah. Kena tint my windows:D..Jangan tertipu, tu rep from the developer's office yang buat joint inspection and cross the checklist.


My kitchen:)..Simple je;)


A closer look of the view outside my living room window. But if you look the other side, you'll have a nicer view of the tasik:) Lupa plak nak amik gambar.


Ni master bathroom. Macam toilet kat hotel tak? Hehehhe..

Lepas orang tu keluar, kitorang buatla inspection sikit-sikit. Pada mata kasar, Alhamdulillah takde major defect pun. Tak boleh lama kat rumah ni since I had my friend Nina and my preggy cousin and her hubby along. Panas-panas time tu so my cousin pun tak larat. So tak lama lepas tu kitorang balik la..

Later that evening, I had an invitation from my friend Osman to berbuka kat Restoran Rebung kat Bangsar. I think it's a pretty well-known Malay restaurant kat KL ni, so takyah la cerita panjang-panjang.

The food memang best, ada banyak pilihan, cuma sayang Mizz Ray ni perut tangki kecik, so makan pun takla banyak sangat. At RM55nett kira ok lagi la. Tapi if you ask me to go for buffet kat hotel yang harga dia sampai RM98 tu ke, or even beratus ringgit, sorry la taknak ye. Kalau nak belanja takpe hehehe.. Tak berbaloi aje since memang makan tak banyak. RM55 tu pun kira my ceiling allocation dah tu;)

OK just enjoy the pictures of me and friends:)

From left: Mike, Osman, newly-weds Leo and Alipp, Azrul, and me. We were the early arrivals. There were 10 of us, including some new friends.

Bila nak ambik makanan, I went straight to the dessert table hahaha, and of course, I've gotta take this! My favourite tu;)





So there we were, all 10 of us. Seronok sambil makan borak-borak, catch up with each other's lives, or whatever. Punya seronok kitorang dok bangun top up makanan, we ended up being the last customers to leave! Hahahaha..Makan-makan cemni memang best, especially bila berkumpul dengan kawan-kawan berlainan bangsa dan agama, they learnt the importance od fasting too and of being considerate to their Muslim friends.

Tu je la cerita hari Sabtu. So to everyone, again, Selamat Berpuasa and selamat menunaikan ibadat di bulan Ramadhan al-Kareem ni!:)

Friday, 13 August 2010

Hari Esok Dalam Sejarah

Salam..

Camne puasa so far? For me biasa-biasa je. Kan sebab dah biasa puasa kan?:)

Anyway, today's Friday the 13th. But for me the date holds no significant meaning whatsoever pun. Saja syok nak sebut hehehe..

Anyway, esok akan menjadi hari yang bersejarah...kot:)

Esok nak pegi collect kunci rumah, dan buat joint inspection with the personnel from my developer.



Doa-doakan rumah in a good condition ya? Takde major defects, or small defects that can be rectified quickly. Insya-Allah lepas sibuk dengan Raya ni dah boleh plan untuk pindah rumah pulak.

So excited, so anxious, so looking forward to it. Pray everything turns out good for me;)

Tuesday, 10 August 2010

Project Kitchen: Chickloaf

Hellowww..

You know meatloaf right? Well, last Sunday, I made chickloaf. Instead of using minced meat, I used minced chicken.

I've always liked meatloaf. Tapi bila check kat internet, ada macam-macam version. But basic ingredients are always the same-ground beef and bread.

So what I did was improvise, as usual la. So let's check out what I did in the kitchen last Sunday.

Nak prepare, kena standby-kan bahan-bahan dia;)

1 packet of minced chicken (usually it's meat), grated carrot (saje-saje sebab nak habiskan stok carrot hehehe..), low-fat milk (tau-tau je la apasal kan..), 3 bijik telur, slices of bread. Berapa slice nak pakai, depends on the kepekatan combination bahan-bahan yang lain tu. Then as usual, salt, pepper and a bit of sugar to taste. Bawang putih dan bawang merah-cincang. Ikut suka la nak berapa banyak:)


Combine all the ingredients, except for milk and bread dalam satu bekas.


Pour in the milk pulak. I'm the type yang masak tak berapa sangat ikut measurement. But I reckon I must've used between 3/4 - 1 cup of the milk. Gaul lagi:)


Lepas tu, carik-carikkan pulak roti ke dalam adunan ni. I think I used about 5-6 slices of bread. Buat sampai texture dia ala-ala adunan roti jugak.


Then transfer it into a butter (or margarine)-greased loaf pan and bake it in a pre-heated oven at 200 degrees for about 30 minutes.


Ni la rupa dia lepas keluar dari oven. Tunggu kejap bagi dia sejuk, then it's ready to serve!

By right meatloaf is a main dish and is usually served with brown sauce. Tapi sebab malas nak prepare other things, I didn't have salad or veges to eat with it, and certainly not with that brown sauce. So..

Makan dengan sos cili je la!! Hahahhaa...dah namanya tekak Melayu, makan kena la ikut stail Melayu kan?? Hikksss...

The next day, yesterday, I brought the rest of this chickloaf sebab kitorang ada breakfast potluck kat office. Ye lah sempena dah nak puasa ni, so masing-masing bawakla something.

Ingatkan surely chickloaf ni tak laku, takut colleagues tak gemar nak makan ke, Sekali tu laku jugak, cepat je habis hehehhe...Siap ada yang komplen tak sempat makan;)..Alhamdulillah. Ada rezeki kita share dengan orang la kan?

On another note, hari Sabtu ni dah nak ambik kunci rumah. Seronoknya! I can't wait! Praying that there'll be just minor defects which can be rectified very soon, or better yet, no defects at all.


Selamat menyambut Ramadhan everyone! Semoga ibadat kita diberkati di bulan yang mulia ini, dan dapat limpahan rezeki yang tak putus-putus dari Allah. Mintak ampun dan maaf in case anything I wrote and rambled here ada sakitkan hati sesapa, they are really tak disengajakan.

So anyway, back to the chickloaf, bon appetit!:)

Saturday, 7 August 2010

Another Cancelled Plan

Hi..

*sigh*..Berapa kali mau cancel travel plan da...

This weekend, me and a few friends are supposed to drive up to..



PENANG!

We were supposed to stay at Hydro Hotel at Miami Beach, Batu Feringghi. But due to my recent car drama, as well as one of my friends having to pull out because of a mnor accident, we decided to postpone the trip to some time after the Raya period. Takpe la, we'd love to have everyone on board, so that's why we decided to go at a later time.

In the mean time, next week, kita semua akan berpuasa. So to all my Muslim readers, happy fasting! May all your deeds are blessed and that you have a smooth and problem-free fasting. Let us all together double, triple our good deeds in this holy month and take our relationship with God to a new level. Amin...



*As usual, pix credit to Google. Thank you:)