Friday, 20 August 2010

Project Kitchen: Roti Kukus

Hai, kita kembali ke dapur Chef Rayyyy.....(buat style sengau ala-ala Chef wan boleh??) hahahhaa....

Ok when it comes to Ramadhan dishes, some families may have their own recipe that makes their iftar extra special. For my family, that recipe would be roti kukus ni. It's simple, flexible and easy to prepare. Katakan kat rumah ada roti yang dah nak expire, resipi ni is just perfect to do supaya kita ni tak membazir. Nak kata it's a type of pudding pun ok jugak. Hari tu I prepared this and got it ready within half an hour je, provided, of course, all the ingredients are available la kan? But then again, bukannya banyak pun, dah namanya benda simple nak buat;)

My family memang selalu buat dessert ni sebagai pembuka selera untuk berbuka. Essentially, you can use bread. Tapi if you prefer a firmer texture, best jugak kalau pakai crackers masin yang bulat tu. Tapi kalau nak pakai crackers, you need to soak it in water for a while before you can actually steam it.


Telur 3 bijik, beat it with around 3-4 spoonful of sugar. The other day, I ran out of regular sugar, so I used my brown sugar. Tu yang gelap tu hehehe..(seperti biasa la kan, keja improvise resipe je memanjang)


At the same time, carik-carikkan roti ke dalam loyang. Tak kisahla pakai besar mana pun, semua ikut berapa banyak masing-masing nak buat. But make sure don't fill it to the brim, sebab the bread will definitely be soaked and absorb the liquid nanti. Kalau guna crackers masin, you can drain the water used to soak them and transfer the crackers tu ke dalam loyang. In the meantime, get your steamer ready and boil the water in it;)


In another bowl/cup, mix a packet of instant santan. Kalau prefer santan fresh, boleh guna santan sebijik kelapa untuk amount yang banyak, or half for smaller amount. Santan kena ada tau, tapi kalau rasanya nak tambah jugak susu fresh pun boleh. But no matter what, santan kena ada hehehe..


Mix in the santan into the egg/sugar combo, whisk some more. Kalau boleh tambah lagi air or that's when the milk comes into play. Make sure banyak liquid tau!


Macam rupa kopi susu plak! Hahhaha..


Pour mixture tadi tu into the bread-filled mould.


Ni la rupa roti tadi ready to be steamed. Dont worry about it being flooded. In fact, the more the better. Tengok la kalau suka lembik-lembik sebab kalau keras sangat pun tak best sangat actually;). Dah tu kukus for about 20 minutes.


Ni la roti kukus yang dah ready nak kena ngap!:)..Sorry, presentation out, tapi rasa memang vavavoom!!<--Aikss?? Masak sendiri puji sendiri ke? Ishh!!

It's OK, you don't need to cut it into shape ke whatever, you can just scoop out the bread with spoon/spatula. Kalau nak makan panas-panas boleh, nak makan sejuk-sejuk lepas masuk dalam fridge pun boleh:)

Bon appetit!

5 comments:

  1. ini lebih kurang mcm bread puding yer?

    ReplyDelete
  2. Ratna,

    Ha'ahh lebih kurang la. That's y kat atas tadi Ry cakap nak kata pudding pun boleh la...pudding Melayu hahaha..

    Tapi tu la bezanya cuma pakai santan and instead of bakar, kita kukus;)

    Selamat mencuba:D..wah gituu...

    ReplyDelete
  3. i sangat suka bread pudding.. ni pun ala2 bread pudding kan.. kalau makan tak cukup sepotong hehe.. masa tengah bakar tu bau semerbak satu rumah..

    ReplyDelete
  4. looks yummy.. bread pudding la my first time masak mase i umur 8 tahun dengan adik laki i yang mase tu umur 7 tahun.. we did everything except pasang gas jer.. couldnt remember how was the outcome, but the experience was priceless :D

    ReplyDelete
  5. Lady:

    Wahh..kalau bakar bread pudding semerbak satu rumah tu, mesti ada masukkan vanilla essence kan? Tapi tu la, benda cemni is very flexible, nak tambah bahan pun ok ajer;)

    Mira: That's nice, projek dgn 'lil bro:)..My projek dgn my lil bro? Dia buat his famous ommelete, I tukan makan hahaha..

    ReplyDelete

What say you..