Tuesday, 24 August 2010

Project Kitchen: Bubur Pedas

Hi all...

Nampak gaya bila puasa ni memang rajin gak ke dapur;). Boleh tahan, dua entry berturut-turut cerita pasal masakan untuk berbuka.

OK here's another common recipe among us Sarawakian folks semasa bulan Ramadhan-bubur pedas. Nama je pedas, tapi jangan risau, usually memang tak pedas pun:)

The thing is, this dish is very flexible in terms of the items you want to put in it. The most common ones would be baby corn, tauhu kering, sayur midin (which unfortunately takde kat Semenanjung ni:((..), different sorts of vegetable of yoru choice, and udang. But kalau takde udang, kita still boleh ganti dengan ayam, daging or even kulit lembu yang dah di keringkan. In fact, kalau masukkan kulit tu memang kira oommphh jugak la bubur pedas ni:)

Just like laksa Sarawak, nak buat bubur pedas kena ada perencahnya. We call it bumbu bubur pedas. Sorry masa nak masak hari tu lupa plak nak ambik gambar perencah tu sebelum masuk dalam periuk, but basically this is how it looks like:


(Timakaseh Mr. Google;)..)The photo is actually found in this blog
Anyway, yang ni paket untuk bumbu yang dikomersialkan. Kalau nak tau, bahan-bahan nya adalah beras, lengkuas, kunyit, kelapa parut and ketumbar. All these ingredients akan digoreng tanpa minyak sehingga kuning keemasan, dah tu dikisar.

So ni plak bubur pedas Chef Ray;)
Bahan-bahan:

Tauhu kering and dried mushroom. Rendam dalam air panas kejap sampai dua-dua bahan ni lembut, dah tu potong.

Baby corn. Hari tu guna dalam 10-12 batang

Bawang merah, bawang putih, dan belacan sebesar ibu jari. Also, cili boh atau cili kisar.

Isi ayam, potong kecik-kecik, and 3 helai besar daun kunyit. Kalau nak lagi banyak boleh gak, lagi sedap bau bubur pedas:)

3 paket bumbu bubur pedas, dicampur dengan air panas, dan 2 paket santan. Kalau guna santan fresh pun lagi elok.


Mula-mula tumiskan bawang putih and bawang merah sampai naik bau.

Bila bawang dah naik bau, masukkan pulak cili boh and belacan. Actually kalau nak tumbuk dulu belacan tu dengan cili pun ok gak:)

Bila bahan-bahan tumis tadi dah naik bau and pecah minyak, masukkan pulak bumbu bubur pedas tadi. Gaul rata, make sure api tak besar sangat sebab takut nanti berkerak pulak kat bahagian bawah periuk.

Bila dah pecah minyak, masukkan pulak baby corn..

And tauhu and mushroom. Stir well.

Then masukkan pulak santan. Kalau rasanya pekat sangat, tambah lagi air.


Let everything simmer slowly for between 5-10 minutes. Make sure api sederhana je, and at the same time, you can add in garam, gula, pepper secukup rasa.


Then, finally masukkan daun kunyit tadi ke dalam bubur. Let it simmer for another 5 minutes before you can turn off the fire.


My bubur pedas ready to serve. Bubur ni actually sejenis lauk. Tapi the best thing is, if you want to eat it on its own pun ok jugak, or even kalau rasa nak cicah dengan roti ke, it's really flexible:)

Alhamdulillah, kawan-kawan yang datang berbuka kat rumah hari tu semuanya suka. Memang sengaja masak banyak so that diorang boleh bawak balik untuk jadi juadah sahur. Seronok kan share makanan yang kita masak dengan orang lain?;)

Tu je dari dapur Chef Ray buat kali ini...hehehhe...

5 comments:

  1. seronok kalau kita boleh masak untuk orang kan.. berbaloi penat memasak tu.. the bubur pedas looks superdelicious...

    ReplyDelete
  2. Lady,

    Yeps it is nice, albeit too much bumbu. But cld alway add in water kalau nak cair sikit. Glad cld share it with lotsa people

    ReplyDelete
  3. mcm sedap jer heheheee ... tapau satu tupperware leh

    ReplyDelete
  4. Ejad,

    Udah siap dikumbahkan ler...:p..Tu la sapa suh tak check awal2 hehehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya..dah lama tak makan yang mak mertua saya buat..balik raya tahun ni dapat la makan..

    ReplyDelete

What say you..