Friday, 21 August 2009

Project Kitchen-Sayur Batang Keladi Masak Lemak & Ikan Masin

I had a craving yesterday. Well, since Wednesday sebenarnya. Bukan apa, my crazy tekak would sometimes crave for food that usually require extra effort to get, or crazier still, demands that I cook it myself. A few months ago, I craved for Laksa Sarawak. Sure, boleh je pegi Laksa Shack ke kalau nak makan, but no....my tekak requested Laksa Sarawak from my own cooking. Hadoiii...camner tu??

So kena la called my family and had them courier the perencah laksa tu all the way from Kuching. So lepas tu buatla projek laksa...

Tapi this time, my craving was for sayur batang keladi masak lemak and ikan masin goreng kering. Make the ikan masin goreng crispy la...Owwhhh heaven! This is among the best combo for me. The problem is, in the previous times that I cooked this dish, the batang keladi tu dah elok2 dipotong and dibuang kulitnya. Otherwise Mum did it for me and I just prepared the ingredients. Ehh kena buang kulit tau batang tu, kalau tak nanti jadik macam monyet lak garu sana garu sini...

So pagi semalam, dengan semangat berkobar-kobar, I left the house 10 minutes earlier cause I wanted to go to the Pasar Tani pagi which is just acroos the road from my office. Nasib baik ada, kalau tak mati kutu kena tunggu weekend la pegi pasar malam carik keladi ni. So bila dah penuhkan my shopping bag, seronok sangat tak sabar tunggu balik kerja terus nak buat projek sayur keladi masak lemak ni...

Tapi sorry la takde mood plak nak amik gambar. Balik-balik terus prepare bahan-bahan. Paling tak best kena potong and buang kulit batang keladi tu. Pun tak amik gambar sebab tangan jadik comot dengan getah keladi tu. Takut gak jadi gatal, nasib baik takde pun. As I only cook using a multi-cooker, it took me double the time to finish everything. Semalam pun pukul 9++ baru menjamu selera...

But it's been worthy-all the kepenatan bejalan kat Pasar Pagi carik barang-barang dapur ni, all the way to the slow process of getting this dish ready. Ni je gambar yang ader...enjoy...

Sorry gambar ikan masin takde plak, because dah habis makan baru terfikir nak amik gambar, ikan pun dah habis:D


To whoever reading this, Selamat Berpuasa!! Semoga ibadah puasa bulan ni diterima Allah, lebih murah rezeki dan family jadi lebih bahagia!!

No comments:

Post a Comment

What say you..