Sunday, 22 November 2009

Project Kitchen: Tempoyak Goreng

Dah dekat-dekat nak hujung bulan ni, weekend kenala duduk rumah hehhehe..Bukan apa, last month awal sangat dapat gaji due to Deepavali celebration. So macam last week, pegi masak kat rumah my friend, Kamal and jamu kawan-kawan, so hujung minggu ni pulak I opted to just stay home. Lagipun sebab cuaca sekarang sejuk je, sedap jugakla duduk kat rumah, dahla malas nak bersiap-siap and melaram;)

Anyway, this weekend memang dah plan nak buat this favourite dish of mine. Unlike in Semenanjung where tempoyak is just eaten raw, dibuat sambal ulam atau dimasukkan dalam gulai dengan ikan, di Sarawak, in addition to dimakan mentah (bersama dengan cili dan ikan bilis), tempoyak is also ditumis dengan udang, jadinya tempoyak goreng. Kalau udang takde, or bagi yang allergic dengan udang, ikan bilis pun jadi la. Jangan tak tahu, I don't eat durian hehhehe, tapi tempoyak makan pulak. Bak kata orang, yang fresh taknak makan, nak yang dah buruk jugak!!Pelik kan? Tapi taula, dah bau dia kuat sangat, hidung pun tak boleh tahan;)

This dish has been my favourite dish for the longest time, and boleh takde lauk lain pun takpela kalau tempoyak goreng dah ada depan mata hehehhe. Teringat pulak when I was in uni, I rented an apartment with a group of friends lah. So ada la satu hari ni I cooked this dish, which surprised my Semenanjung flatmates as they've never seen it before. Nak dipendekkan cerita, one of them terus berkenan sesangat dengan masakan ni, siap suruh tuliskan resipi lagi tu for her to try. Cumanya tak tahu kot sekarang dia suka lagi ke tak dengan tempoyak goreng ni. Yelah, mana nak carik tempoyak kat Holland kan Hasni? Kalau kau baca entry ni jangan jealous tau!!Hehehhe..

Anyway, making this dish is super simple. Ni dia bahan-bahan nak buat tempoyak goreng ni.

Tempoyak dah wajib ada la kan...Dah namanya tempoyak maaaa...

Udang fresh. Kalau ada udang besar-besar sikit tu lagi best, tp janganla pulak sampai guna udang galah tu yer...Hhehehe. Kupas kulitnya dan cuci.

Cili kering, blended.

Bahan lain cuma bawang merah and kalau cili kering tu tak cukup kick, bolehla tambah cili padi ke, ikut suka memasing nak pedas macam mana. Kalau boleh tumbuk je bawang merah tu dengan cili kering/cili padi tu, lagi best:)


Panaskan minyak. Minyak kena banyak sikit la, bergantung kepada berapa banyak tempoyak yang nak kena tumis ni. Sementara tu, campurkan semua bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi dengan udang ke dalam tempoyak. Bear in mind that udang ni walaupun nampak besar, tapi bila dah masuk kuali nanti sure dia akan kecut, so tempoyak pun tak payahla banyak sangat. But still, ni ikut selera masing-masing jugak ok;)

Lepas tu bolehla mula menumis. Guna api sederhana sahaja sebab kena make sure that semua bahan-bahan masak serata. Lagi satu tempoyak ni kena sentiasa dikacau sebab takut nanti berkerak, so jangan tinggalkan kuali tu ya. Kejap-kejap takpe:)

Actually the menumis part ni can be a bit tricky. Ada orang tu bila tempoyak dah bertukar warna brownish sikit dah tutup api tu. But bak kata my mum, selagi tempoyak tu tak pekat, jangan tutup dulu apinya, sebab tempoyak tu tak masak lagi. Teruskan mengacau sampai tempoyak tu pekat, dan pecah minyak. In the meantime, jangan lupa tambahkan sedikit garam dan gula untuk cukupkan rasa.


Inilah hasilnya, my ultimate favourite dish, tempoyak goreng. Camne plak nak makan? Ala makan dengan nasikla -gaul je dengan nasi, ngap la udang tu, oh heaven!!!

Adios!

5 comments:

  1. Waaaa!!! terliur I!!! Len kali kasi la I rasa, baru tau sedap ke tak!! heheheh.. ;-)

    ReplyDelete
  2. Banyak lagi ni Zaza..Kalo nak koling2 cheq sajork hoccay;)

    ReplyDelete
  3. Yummyyyyyy....makan dgn nasi putih panas2 sedap nih....

    ReplyDelete
  4. Memang sedap sgt2 Eynda...Kalo takdak lauk lain pun takpe. Dulu2 time x control makan sampai 2-3 pinggan makan dok tambah2 jer hehe...Eynda terai la kalo ada tempoyak tu;)

    ReplyDelete
  5. Tempoyak goreng+sardine pun nyamanlah

    ReplyDelete

What say you..