Friday, 23 October 2009

Beraya Di Open House

Bila dah balik KL ni, dah jumpa balik kawan-kawan, ada saja jemputan open house during weekends.

I admit I don't have that many friends, but the ones that I have are really genuine, great and warm people. And I always make sure that I go to every gathering that we have, and penuhi jemputan kalau dijemput ke mana-mana majlis kawan-kawan.

Alhamdulillah, Raya is is also the time for everybody to merapatkan silaturrahim, berjumpa dengan kawan-kawn dan saudara mara yang mungkin dah lama tak jumpa.

So after my trip back home, once dah balik KL, practically every weekend memang ada jemputan daripada kawan-kawan yang buat majlis open house. Bestnya!!Takdela nak kata satu weekend tu banyak sangat jemputan, tapi syukur average satu jemputan setiap weekend, so takdela nak melantak sangat kan..?

Syakie:Kota Damansara
Syakie is my university coursemate who is now making a home at Kota Damansara. Orangnye kecik molek je, tapi dah ada anak empat orang tau!!And believe it or not, her 8 (ke 7 Anis tu?)-year-old daughter is almost her height. Anak paling bongsu pulak baru setahun++, sangat-sangat cute!!

That day I went with my two other single friends, Shireen and Shahida. Yes, I know..all our names start with the letter 'S':)..We're the S Sisters ok..;)Melaram gila-gila jugak kitorang hari tu..

Layan gambar aje la OK:)






Syakie and hubby buat open house ni kat rumah diorang (duhhh!!), ramai jugak jemputan mereka sebab siap ada canopy lagi kat depan rumah. Caterer diorang pun best, sedap-sedap makanannya. Sempat lagi bagitahu Syakie nanti nak mintak nombor orang catering tu, mana tau kot ada rezeki masa masuk rumah nanti boleh pangggil caterer ni ke kalau buat majlis doa selamat masuk rumah hehhe...

Sherry:Damansara Damai
Sherry is another one of my university mates. In fact, she was my college roommate:)..Sherry just recently started her own travel agency, and I can't wait to pay her office a visit one of these days.

I also attended Sherry's wedding in 2006, and now she has a daughter, Hanna. Tapi sayangnya on that day Hanna stayed over at her aunt's place, so tak boleh la nak manja-manjakan anak buah sorang ni;)

On the same weekend, Haslim,another uni friend who's now settled down in Kuching was also around after attending a course, so sekali la bawak dia and we had a mini gathering la:)

Tapi makan-makan kat Sherry's place ni takde pulak menyibuk nak melaram ekk...So pakai baju biasa-biasa ajer...It's more intimate, and we really had a good laugh reminiscing uni days.

OK layan gambar lagi ekk...:)




Gambar kat rumah Sherry pun tak banyak. Punyala seronok kitorang berborak,nak posing-posing pun terlupa dah;)

Osman: Section 14, Petaling Jaya
Osman is a gym friend, and every year he would organise a Raya potluck gathering. The crowd here is mauinly from our gym, and dah namanya potluck, makanan pun macam-macam jenis.

I decided to make Shepherd's Pie to his Open House, so dari petang Khamis lepas balik rumah terus buat the chicken filling (taknak guna daging sebab takut ada yang tak makan daging, kesian pulak takde rezeki nak rasa my pie hahhaha). Then petang Jumaat lepas kerja just tambah dengan mashed potato cover, and bakar sikit. Hari Sabtu tu lepas masak-masak di rumah Kamal masuk lagi kat oven to complete the cooking then terus bawak ke rumah diorang ni.

Layan gambar lagi OK...;)






Tapi tak lama sangat kat sini, sebab lepas tu kena pegi pulak rumah Kamal, another gym friend whom I tolong masak earlier that day.Kat sini, awal-awal dah beritahu kawan-kawan yang akan proceed ke rumah Kamal jugak supaya tak payah makan Shepherd's Pie kat rumah Osman, bagi orang lain makan. Sebabnya?Kat rumah Kamal pun bawak pie tu jugak;)

Kamal: Section 12, Petaling Jaya

Kamal is another gym friend, actually among the first persons I made friends with when I joined our gym around three years ago. Sebelum ni kitorang berjiran jugak when he lived in the next block building. Baru-baru ni dia pindah ke Section 12, PJ, and I also made friends with his two housemates, Aizad and Zul. Kiranya ni diorang punya open house la..

He really liked my laksa Sarawak that I cooked during our iftar gathering that he asked me to cook it again during the open house. Sambil tu I also made roti jala for him, and tuan rumah pulak masak nasi tomato, ayam masak merah, acar jelatah dan fruit custard as dessert. Selain tu ada rendang, nasi impit and lemang.Haa....jangan main-main anak bujang tiga orang ni tau!!!Semuanya boleh memasak;)

OK gambar lagi..;)






Hehhee jangan muntah ye...Geng-geng kitorang ni memang suka berposing. Ada gathering sikit mesti nak bergambar, mesti nak tepek kat Facebook;)

So ni je lah roundout pesta beraya kat open house ni..In fact malam minggu pun ada lagi pegi ke open house Raya+Deepavali function. Ni pun temankan kawan saja, makan lagi!

I'm really thankful for having these people in my life, and InsyaAllah, kalau ada rezeki, mungkin in the future they get to attend my open house jugak la kann??


1 comment:

  1. hehehe.. sukerr!! sukerr! especially bab2 makan nieh!! heeee.. ;p

    ReplyDelete

What say you..